Bron:
Op expeditie! Op reis met de dapperste ontdekkingsreizigers aller tijden - Deborah Kespert
Buitengewone ontdekkingsreizigers - Van Columbus tot Armstrong - Paul de Moor en Mattias De Leeuw
Ferdinand Magellaan
Wie? Ferdinand Magellaan en een bemanning van 237 man
Waar? van Spanje naar de Specerij-eilanden, in Azië
Wanneer? 1519 tot 1522
Hoe? met vijf houten schepen
Waarom? rond de wereld varen en bewijzen dat de aarde rond is

In september 1519 verliet Fernão de Magalhães (zijn Portugese naam) de haven van Sevilla in Spanje. Hij wilde een nieuwe zeeroute naar het Verre Oosten vinden. Daarvoor voer hij met zijn 5 schepen en 237 bemanningsleden richting het westen.
Na 3 maanden varen bereikten ze het zuiden van Zuid-Amerika. Magellaan zag toen een zee zo groot als geen andere zee. Een zee zo rustig dat hij ze Stille Oceaan noemde.
Tijdens de reis was er geen voedsel meer aan boord en moest de bemanning ratten, beschuit met maden*, ... eten. Veel van de zeelui werd ziek en gaven de een na de ander de geest*.
Na anderhalf jaar varen, kwam Magellaan in maart 1521 aan in de Filipijnen. Maar het noodlot sloeg toe. Tijdens een uitstapje met 50 man naar het eiland Mactan, werd Ferdinand omcirkeld door 1500 boze en bewapende inwoners. Magellaan werd geraakt door een giftige pijl en overleed.

Het roer werd overgenomen door Juan Sebastián de Elcano. Hij zeilde verder. 2 maanden later bereikten ze de Specerij-eilanden. Ze haalden hun waardevolle lading aan boord, waaronder nootmuskaat en kruidnagel (enkele specerijen*) In september 1522, drie jaar na hun vertrek waren ze terug in Sevilla. Met slechts 18 overgeblevenen en maar 1 zeilschip.
Zij hadden de hele wereld rond gereisd. Ook al volbracht Magellaan de reis niet, hij vond een zeeroute rond Zuid-Amerika. Deze route wordt nog steeds de Straat van Magellaan genoemd. En hij bewees dat de aarde rond was.
maden = larven, beestjes rot voedsel opeten
de geest geven = dood gaan
specerijen = kruiden

Maak jouw eigen website met JouwWeb